S - 13-polige stekker

Bij elke trekhaak zit een aansluiting voor een stekker. De standaard voor vouwwagens is de 13-polige stekker.

Bij elke trekhaak hoort een stekker te zijn aangebracht voor de elektrische aansluiting voor een fietsendrager, voor diverse soorten trailers en aanhangers of voor een caravan en vouwwagen. De eerste groep, fietsendragers en trailers, kan veelal volstaan met een 7-polige stekker. Deze voedt de meest noodzakelijke, wettelijk voorgeschreven verlichting, zoals rem- en signaallichten en het lampje voor de kentekenplaat. 

Bij een caravan of vouwwagen is er sprake van meer elektrische installaties dan alleen die voor de bovenvermelde verkeerslichten. Hiervoor is dan een 13-polige stekker gewenst en deze is dus veelal dé standaard aansluiting. Deze stekker heeft meer ingangen dan de 7-polige versie, om onder andere ook de (verplichte) achteruitrijverlichting en het mistachterlicht te voeden en om bijvoorbeeld een koelkast in de caravan of andere 12-volt apparaten in de vouwwagen van stroom te kunnen voorzien. 
Om aan alle verkeersvoorzieningen te voldoen en om van wat extra elektronische luxe bij uw vouwwagen te kunnen genieten is de Smitveld vouwwagen standaard uitgevoerd met een 13-polige kwaliteitsstekker. Wij hebben gekozen voor een 13-polige stekker van het merk Jaeger. Deze heeft een robuuste behuizing en is waterdicht uitgevoerd. De andere standaard is Multiconwest. De meeste auto's zijn uitgevoerd met een 13 polige stekker van Jeager. De dissel van onze vouwwagens heeft een aparte stekkerhouder waardoor de stekker bij het stallen of op de camping droog en goed beschermd blijft.  

Jeager 13 polige stekker vs Multicon West 13 polige stekker

Wilt u uw trekhaak niet alleen voor een vouwwagen maar soms ook voor een fietsendrager gebruiken, dan zijn er verloopstekkers te koop, die de 13-polige versie omzetten naar een 7-polige stekker. Andersom, van 7 naar 13-polig kan ook. Dan neemt het aantal functies echter niet toe. Vraag hierbij altijd om een goed advies of hulp van de vouwwagenspecialist of van een erkend autovakbedrijf. 

Check altijd de verlichting, stekker en de bedrading voordat u op reis gaat

Natuurlijk checkt u, voordat u op reis gaat, of de bedrading nog deugdelijk is, geen beschadiging vertoont en dat de stroomvoorziening goed werkt voor alle verplichte en andere gewenste technische voorzieningen op en rond de vouwwagen.
De polen van de stekker zijn gevoelig voor corrosie en dienen goed schoon te zijn. In de autospeciaalzaak of kampeerwinkel is er een speciaal schoonmaakmiddel hiervoor te koop. Vraag daar naar een contactreiniger of contactspray van 123Products. 

Terug


Heeft u een vraag over een Smitveld vouwwagen?

Stel de vraag via het onderstaande contact formulier of bel ons.