D - Doek

Tentdoek is doek of stof dat gebruikt wordt in tenten, vouwwagens of voortenten. Tentdoek kan gemaakt worden van polyester, nylon of katoen. Een eigenschap dat alle tentdoeken hebben is de waterdichtheid van het tentdoek. De waterdichtheid kan getestworden met waterkolomtest. De waterkolom geeft aan hoe goed waterdicht het tentdoek is.

Tentdoek kan gemaakt worden van verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor en nadelen

Polyester tentdoek
Het tentdoek dat gemaakt wordt van polyester is een lichtgewicht tentdoek dat veel gebruikt wordt voor goedkope tenten. Dat komt doordat polyester een goedkoop en snel te produceren tentdoek is. 
Een groot nadeel is dat het tentdoek niet ademd. Dat veroorzaakt condens en waterdruppels aan de binnenkant van de tent.
Polyester tentdoek is waterdicht als de waterkolom hoger is dan 1.500mm

Nylon tentdoek
Lichtgewichttenten worden vaak gemaakt van Nylon. Nylon is een zeer lichte maar heel erg duur materiaal. Door het lage gewicht wordt het vaak gebruikt voor trekkerstenten. Net als polyester is het tentdoek niet ademend.

Katoen tentdoek
het grote voordeel van tentdoek gemaakt van katoen is dat het ademd. Hierdoor heb je geen condens in de tent. Een nadeel is dat het zwaarder is dan polyester en niet snel droogt. Voor een vouwwagen maakt gewicht niet uit. Maar voor een kampeertent is het wel een nadeel.
De waterkolom van katoen tentdoek is veel lager ondanks dat het veel beter waterdicht is. Het tentdoek van Ten Cate heeft een waterkolom van 300mm.
Terug


Heeft u een vraag over een Smitveld vouwwagen?

Stel de vraag via het onderstaande contact formulier of bel ons.