Alle haringen en overige benodigdheden, zoals reserve-elastieken, extra scheerlijnen en dergelijke, heb je als echte kampeerder natuurlijk het liefst bij elkaar in een mooie ruime en luxe haringzak.
De haringen van vroeger lijken niet of nauwelijks meer op de tentharingen van nu. Toen kamperen net opkwam waren de haringen gemaakt van hout. Eigenlijk waren het een soort houten paaltjes met een toelopende punt en een inkeping aan de bovenkant voor de scheerlijn.
Qua vorm leken deze houten paaltjes op een vis en daar komt dan ook de naam ‘tentharing’ vandaan.
Het grappige is dat een soortgelijke benaming ook in het Frans en Duits gebruikt wordt. Sta je op een Franse camping en kom je haringen tekort, dan kan je bij de buren vragen of ze voor jou een paar ‘sardines’ hebben. Sta je naast Duitse buren en heb je hetzelfde probleem, dan kan je gerust om een paar ‘heringen’ vragen. Bijzonder is dan weer dat de Engelsen, als ze het over een tentharing hebben, dit gewoon een ‘peg’ noemen, letterlijk vertaald een pin.
Zonder haringen komt je op de camping niet ver. Een gemiddelde tent heeft al snel rondom ongeveer 30 haringen nodig om strak en stevig te staan. Vandaag de dag zijn er zeer veel verschillende soorten haringen te krijgen die elk hun eigen eigenschapen en voordelen hebben.
Een luxe haringzak, eventueel met verschillende vakken, geeft dan overzicht. Bij voorkeur is een haringzak gemaakt van zwaar stevig en waterafstotend katoen, passend bij de kleur van de tent of vouwwagen. Niet zelden ligt de haringzak, tijdens het opzetten van de tent of vouwwagen, ergens op de grond in het (natte) gras. Wij adviseren dan ook dat de haringzak naast waterafstotend ook vuilafstotend is en bij voorkeur makkelijk te reinigen in de wasmachine.
Zou heeft u altijd een schone luxe haringzak en behoudt u het overzicht over de verschillende haringen en andere benodigdheden.