Hoe onderhoud je een vouwwagen

Hoe onderhoud je een vouwwagen
De vouwwagens van Smitveld zijn gemaakt van de beste materialen. Maar ook die die materialen hebben wel eens onderhoud nodig. In dit blog geven we een paar tips voor het onderhoud aan jouw vouwwagen.

Onderhoud aan het chassis de vouwwagen

Het chassis is ontworpen en geproduceerd door AL-KO. AL-KO is een gerenommeerde aanhanger en caravan onderdelen producent en volledig gespecialiseerd in chassis. Door te kiezen voor deze kwaliteitsproducten is een groot deel onderhoudsvrij. Echter een beetje aandacht voor het chassis zorgt voor een veel makkelijke gebruik en jaren zonder problemen.
De uitdraaisteunen hebben de meeste aandacht nodig. Zorg dat die goed gesmeerd zijn en vrij van zand zijn. Dit maakt het uitdraaien van de poten een stuk makkelijker en soepel. Ons advies is om elk jaar de draaiende delen schoon te maken met een borstel en elke 2 a 3 jaar even vers vet op de spindel te smeren.

Banden van de vouwwagen

Controleer elk jaar de bandenspanning van de vouwwagen banden. Een goede bandenspanning maakt het rijden comfortabel en ontspannen. De kans op een lekke band is ook kleiner.
Elke 6  jaar is het aan te raden de banden te vervangen. Als je dan toch bezig ben smeer de koppeling op de dissel! Wil je weten hoe oud de banden zijn? Controleer de DOT code.

Onderhoud tentdoek

Het tentdoek van Ten Cate heeft eigenlijk geen onderhoud nodig. Belangrijk is wel om het tentdoek droog op te bergen. Doe je dit niet dan heb je grote kans op schimmel, en dat wil je niet!
Vogelpoep, hars en andere vuiligheid op het tentdoek eerst op laten drogen en dan er afkrabben. Wat overblijft zoveel mogelijk schoonmaken met warm/lauw water. Het gebruik van schoonmaakmiddelen raden we zo veel mogelijk af.
123 products voor het onderhoud van de vouwwagen
Heb je echt een deel dat niet goed schoon te maken is? Dan raden Ten Cate en Smitveld de schoonmaak producten van 123 Products aan. De 123 Alpha tentdoek reiniger en 123 Omega impregneermiddel zijn goede producten. Als je de reiniger gebruikt heb moet je ook weer impregneren. Door de middelen heb je kleur verschillen en de impregnatie is lang niet zo mooi als de laag aangebracht door Ten Cate.

Gebruik nooit zeep om het tentdoek schoon te maken!

Zeep tast de waterdichtheid aan van het tentdoek. Dit is moeilijk te herstellen en kan alleen nadat de hele tent profesioneel gereinigd is en weer op nieuw geimpregeerd is.
Pas dus op met zeep, theedoeken en bellenblaas!

De wagenbak van vouwwagen een schoonmaken

Onderweg komt er veel viezigheid op de vouwwagen. Wil je die goed schoonmaken dan raden wij de kant en klare Clean shampoo aan van 123 Products. Dit is een schoonmaak middel voor het dekzeil en wagenbak. Maakt de vouwwagen schoon en laat de vouwwagen weer schijnen!

Grondzeil schoonmaken

Het grondzeil is super  glad en kan met een beetje schoonmaak middel en water goed schoongemaakt worden. Om minder schoon te moeten maken raden we aan een ondergrondzeil te gebruiken. Zoals ECOdoek of worteldoek.