Hoe oud is mijn vouwwagen

Hoe oud is mijn vouwwagen
Met een bloeiende 2e hands vouwwagenmarkt krijgen we vaak de vraag waar staat het chassisnummer van mijn vouwwagen. Sinds de eerste dag van het bestaaan van Smitveld Vouwwagens hebben onze wagens een eigen nummer gekregen. Middels dit nummer kan je o.a. de leeftijd van de vouwwagen aflezen. Het nummer kan je vinden op de dissel van de vouwwagen. Welke Smitveld tenttrailer je hebt maakt niet uit. Voor de Beauvist, Lodgist, Patist, Ruebist en Violist is de plek van het nummer gelijk.

Lees ook onze tips over het kopen van een tweedehands vouwwagen

Hoe oud is mijn Smitveld vouwwagen

De leeftijd van een vouwwagen staat in het chassisnummer. De indeling van het nummer is sinds de eerste vouwwagen ongewijzigd gebleven. Het nummer is te herkennen aan SV gevolgd door 4 cijfers. De eerste twee cijfers zijn het productie jaar de daarop volgende twee zijn het nummer. In de onderstaande foto zie je een voorbeeld van het chassisnummer van een Smitveld vouwwagen. De linker komt uit 2001 de rechter komt uit 2017. 


Smitveld nummer vouwwagen

Waar vind je het vouwwagen chassisnummer?

Op de dissel van een Smitveld vouwwagen staan diverse nummers en letters in geslagen. Dit zijn allemaal eigenschappen van de AL-KO koppeling en kan je verder negeren. Het SV nummer staat ingeslagen op één van de disselbalken. Sinds 1995 is in het nummering niet veranderd maar wel de plek waar je het nummer kan vinden. Op de onderstaande foto zie je de locatie's van het chassisnummer, in het rode rondje. De vouwwagens uit de begin jaren staat het nummer dicht tegen de wagenbak aan (zie onderste foto). De vouwwagens vanaf 2006 hebben de locatie op de bovenste foto. 

chassisnummer smitveld vouwwagen

Hoelang kan een Smitveld vouwwagen mee?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Een vouwwagen is een complex product met diverse materialen de elk hun eigen levensduur hebben. Het chassis van AL-KO is onverwoesbaar. Het staal is verzinkt en kan zonder problemen jaren mee. Het onderstel is ontwikkeld voor dagelijks gebruik met een levensduur van rond de 50 jaar. Ook de wagenbak is stevig en zal vele jaren mee gaan.

Wat het minder lang volhoudt is het tentdoek. Daarvan de levensduur inschatten is lastig. Dat heeft te maken met de manier van gebruik en waar je de vouwwagen gebruikt. De tent is gemaakt van Ten Cate tentdoek of Wisselink/Setex (voor 2014). En heeft een geschatte levensduur van 60 gebruiksweken. Daarna neemt de kwaliteit van het tentdoek af en is er extra onderhoud nodig. Maar ook die 60 weken is maar een getal. Zo rijden de eerste vouwwagens nog steeds rond en worden er nog veel fijne vakanties mee beleefd.

Wat een grotere invloed heeft op de levensduur van een Smitveld vouwwagen is de veranderde eisen aan de vouwwagen. Waar er vroeger nog een selfinflatingmat gebruikt werd als bed ligt er nu een supercomfortabel matras met schotelbed in de vouwwagen.
De ontwikkeling van alle modellen staat niet stil.