Controleer de banden van jouw vouwwagen!

Vouwwagen banden

Uit een steekproef van BOVAG blijkt dat de helft van de vouwwagens met verouderde banden op vakantie gaat. Vaak vergeten kampeerders hun banden te controleren voor vertrek.

Controleer de bandenspanning van jouw vouwwagen

De banden van een vouwwagen werken het beste als deze de juiste bandenspanning hebben. Controleer dus voordat je op vakantie gaat altijd even de bandenspanning. Op de band staat vaak de juiste spannin.

De bandenspanning voor een Smitveld vouwwagen is 3,4Bar, 340kPA of 50 PSI.

Hoe oud kunnen vouwwagen banden zijn

Helaas slijten de wielen van een caravan of vouwwagen niet door het rijden. Wel hebben de banden last van uitdroging. Controleer dus ook het rubber op scheurtjes en uitdroging. Uitdrogen komt vooral door UV straling van de zon.

Let op met de vouwwagenstalling

Tijdens de vakantie zijn de wielen van een Smitveld vouwwagen niet in de openlucht. Let ook goed op dat tijdens de stalling de wielen niet in direct zonlicht staan. Zo voorkom je dat de wielen uitdrogen.

Wanneer moet ik de banden van de vouwwagen vervangen?

Dat is dus lastig te zeggen. Controleer de banden goed en laat ze een keer controleren door een (lokale) bandenspecialist. Het vervangen van de vouwwagenbanden wordt aanbevolen zo rond het 6e jaar na productiedatum.

De productie datum kan je terug vinden in de DOT code op het rubber. DOT staat voor Dpartment OF Transportation. Dit is het Amerikaanse ministerie dat gaat over verkeer. De banden geproduceerd na 2000 hebben een vier cijferige dot code. De eerste twee cijfers geven de productieweek aan. De laatste twee geven het productiejaar aan.

Dot code op vouwwagen wielen. vouwwagen banden

De DOT-code in dit voorbeeld geeft aan dat de band geproduceerd is in week 9 in 2018.