Goede schokdempers bieden stabiliteit op de weg
Als er iets niet tijdens het rijden met een vouwwagen moet gebeuren dan is dat het stuiteren, deinen of zelfs pendelen ervan bijvoorbeeld door een oneffen wegdek. De schrik slaat je als bestuurder om het hart en probeer dan maar weer de combinatie onder controle te krijgen.
Het chassis van de
Smitveld vouwwagen is gebouwd om er lekker comfortabel mee te kunnen rijden, ook op een snelweg. Een snelheid tot 130km per uur is alleszins mogelijk. De remming wordt mede-uitgevoerd door de oplooprem van de vouwwagen, zodat de remmen van de auto niet al het werk hoeven te doen. Al met al de basis voor een veilige gedachte en reis.
Maar net zo belangrijk als een goed
chassis is het opvangen van de veringen van de wagen bij hobbels op een minder goede weg. Goede schokbrekers beperken het dóórveren, verminderen daarmee het gevaar op ‘stuiteren’, zorgen dat de wielen contact houden met het wegdek en realiseren zo een goede wegligging. De autocombinatie is door goede schokbrekers beter bestuurbaar en betrouwbaar op de weg.
Het wel of niet laten aanbrengen van schokbrekers is een extra optie op een vouwwagen. Bent u van plan Duitsland in te rijden dan kunt u de vouwwagen met de juiste schokbrekers een
Tempo 100 keuring laten ondergaan, waardoor u in Duitsland 100km per uur mag rijden in plaats van 80km per uur. Er zijn daarnaast nog meer condities voor de juiste keuze van een schokbreker, denk daarbij aan het maximale laadvermogen.
Aanbrengen en onderhoud door een specialist
Er zijn diverse soorten schokbrekers met bijvoorbeeld een eigen type beveiliging van de schokbreker tegen overbeladen van de vouwwagen.
Laat het aanbrengen ervan door de vouwwagenspecialist of de vakman uitvoeren, is ons advies. Er zijn op YouTube instructievideo’s te vinden, zodat u weet wat het werk inhoudt. De montage ervan is weliswaar relatief eenvoudig, toch spelen er belangrijke voorwaarden bij het goed aanbrengen ervan, zoals dat het spanningsvrij wordt ingebouwd. Een goede montage zorgt voor een minimale slijtage.
Goede onderhoudsspecialisten weten de goede schokbreker te adviseren en kunnen deze juist afstellen. Ook het vervangen ervan is een werkje voor een specialist, die altijd per set (per 2 dempers), links en rechts, zal vervangen.
Schokbrekers kennen een leeftijdsvermelding. Vraag ernaar bij de aanschaf van een vouwwagen. Laat de schokbrekers eventueel technische controleren, alvorens tot aanschaf over te gaan. Een erkende onderhoudsspecialist zal een degelijke visuele inspectie van de schokbrekers kunnen uitvoeren. Er zijn (in België) zelfs keuringstations met trilplaten waarop de vouwwagen geplaatst en getest kan worden.
Let bij de keuze van de schokbreker op:
- Ideale demping
- Meer rij-stabiliteit
- Optimaal bodemcontact
- De juiste stabiliteit bij het remmen
Meer rijplezier met een vouwwagen met schokdempers
In het algemeen geldt: denk geregeld aan je schokbrekers. Houd in de gaten dat er geen olie van een lekkende schokbreker onder de wagen ligt (een schokdemper is niet vochtig).
Goed materiaal en onderhoud is de basis voor een geslaagde vakantie met de vouwwagen. Goede schokbrekers verhogen het rijplezier door het stimuleren van een goede, stabiele wegligging in combinatie met een prima remcapaciteit. Enne…. rij gewoon wat rustiger over de verkeersdrempels heen. Waarom zul je haast hebben tijdens je vakantie?