T - Tempo 100

TEMPO 100-ontheffing: geldig alleen voor Duitsland

Ben je van plan met je vouwwagen over de Autobahn in Duitsland te reizen? Weet dan dat daar, voor een auto-vouwwagen-combinatie, een maximumsnelheid van 80km/uur geldt. 
Het is mogelijk om voor het rijden met je vouwwagen voor deze maximumsnelheid in Duitsland een ontheffing te krijgen. In dat geval kun je tot 100km/uur rijden. De Autobahn is geen racebaan en onthaasten is een aan te bevelen vakantiegevoel, maar soms kan net dat beetje extra snelheid je  rijplezier verhogen. Met deze ontheffing hoef je niet meer voor je gevoel urenlang achter vrachtwagens te “blijven hangen”.  
Voor een dergelijke ontheffing, een Tempo 100 ontheffing genoemd, moeten zowel de auto als de vouwwagen aan een aantal technische eisen voldoen en moet er daarop een speciale inspectiekeuring worden uitgevoerd. Voor het goede begrip: een TEMPO 100 ontheffing geldt alleen voor Duitsland, niet voor andere (Europese) landen.
Smitveld vouwwagen is geschikt voor de tempo 100 keuring

Hoe kom je aan een TEMPO 100 ontheffing?

Je zou het wellicht wél verwachten, maar een TEMPO 100 ontheffing-inspectie gebeurt niet via de ANWB. De keuring moet voldoen aan de normering van TUV of DEKRA en mag alleen worden uitgevoerd door hun speciaal daartoe aangewezen inspecteurs en al dan niet bij een daartoe aangewezen garage worden uitgevoerd. De inspectie kan ook op afspraak bij jou op locatie worden uitgevoerd. In dat geval moet je wel zorgen voor een goede inspectieplaats, waar om de combinatie heen genoeg loopruimte is en waar de inspectie droog en met genoeg licht uitgevoerd kan worden. 

Tempo 100 checklist voor een vouwwagen

 • Het trekkende voertuig moet zijn voorzien van een ABS-remsysteem;
 • Het ledig gewicht, of massa rijklaar, van het trekkende voertuig mag niet meer bedragen dan 3500 kg (zie technische gegevens op het kentekenbewijs)
 • De vouwwagen moet gekeurd worden;
 • De vouwwagen moet voorzien zijn van:
  • een oplooprem
  • hydraulische schokdempers
  • banden met de juiste Load-index
  • banden met de juiste snelheidscodering (letters H t/m Z in het kenmerk)
  • banden die niet ouder zijn dan 6 jaar (zie de DOT - code op de zijwang van de band)
 • De meeste vouwwagens zijn niet voorzien van een antislingerkoppeling, dan geldt het volgende:
  • Het maximaal beladen caravangewicht mag maximaal 80% van het ledig voertuiggewicht (massa rijklaar) bedragen
  • Het maximaal beladen aanhangergewicht mag maximaal 110% van het ledig voertuiggewicht (massa rijklaar) bedragen

Voorwaarden en aanvragen inspectiekeuring TEMPO 100

De inspectie betreft met name een flink aantal technische condities. Denk daarbij voor de auto aan het type remsysteem en het gewicht. Voor de vouwwagen worden onder meer de oplooprem, schokbrekers, banden en koppeling getest. Om een actueel inzicht te krijgen, waaraan de auto-vouwwagen-combinatie moet voldoen, verwijzen we je graag naar deze DEKRA-link.
Om een inspectie aan te vragen bij DEKRA klik je op deze link 
Ook op de website van de TUV kun je de voorwaarden bekijken. Hier zie je tevens een lijst van aangesloten garages bij wie je de keuring kunt aanvragen. Klik op deze link om dit te zien en om via TUV een TEMPO 100-keuring aan te vragen.
Indien de inspectie de wagen-combinatie goedgekeurd heeft, ontvang je binnen circa 10 werkdagen een certificaat en een sticker. Deze TEMPO 100 sticker breng je volgens de aangegeven instructies op een zichtbare plek op de vouwwagen aan.

Wat kost een TEMPO 100 ontheffing?

De betreffende inspecteur kan je natuurlijk exact vertellen wat een TEMPO 100 keuring kost. Ter indicatie kunnen we een bedrag van rond de €125,- exclusief BTW (situatie juli 2022) noemen. Stel, dat jouw combinatie niet aan de normen blijkt te voldoen, dan betaal je toch een vergoeding van pakweg € 50,- voor de administratie en genomen moeite.

Hoe lang is een TEMPO 100 ontheffing geldig?

Zolang de auto en de vouwwagen aan de condities van TEMPO 100 blijven voldoen, blijft de ontheffing (onbeperkt) geldig. Dus let hier ook goed op bij de eventuele aanschaf van een nieuwe auto. Je blijft daarbij natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk voor het behoud van een goede technische staat van alle onderdelen, denk daarbij zeker ook aan de maximale leeftijd van je vouwwagenbanden. Goed onderhoud en regelmatig een keuring betreft je eigen veiligheid en vakantieplezier. Bij twijfel? Gewoon een check laten uitvoeren. Safety first. Zeker ook bij Tempo 100.

Dit artikel is geschreven in juli 2022. Check de relevante instanties voor de meest recente informatie.
Terug

Gerelateerde onderwerpen


Heeft u een vraag over een Smitveld vouwwagen?

Stel de vraag via het onderstaande contact formulier of bel ons.