Tips voor een geslaagde vakantie met de vouwwagen

Tips voor een geslaagde vakantie met de vouwwagen

Een geslaagde vakantie begint met een goede voorbereiding. Een belangrijk deel van de voorbereiding begint bij het einde van de vakantie met de vouwwagen; namelijk het goed inpakken en opbergen van de vouwwagen. Zo is de cirkel elk jaar rond.

 

Hieronder volgen een aantal tips voor een leuke vakantie met de tenttrailer. We hebben onze tips verdeeld in 3 categorieën;

Voorbereiding van de vakantie met de vouwwagen

 • Zorg dat je vouwwagen goed onderhouden is. Controleer bandenspanning, verlichting en controleer of alle bewegende delen gesmeerd zijn. Doe deze controle ruim voor de vertrekdatum, zodat je nog voldoende tijd hebt om eventuele reparaties, aankoop van onderdelen en/of onderhoud te laten uitvoeren
 • Maak een goede paklijst: Iedereen heeft het wel eens meegemaakt; eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming ligt er toch nog iets thuis. Om dit te voorkomen is het aan te bevelen vooraf een goede paklijst te maken. Vergeet niet campinggerei zoals haringen, hamer en een grondzeil. Denk ook aan een reservewiel en gereedschap voor de vouwwagen.
 • Proefdraaien met de vouwwagen; zet de vouwwagen thuis al eens op. Wat is er nou leuker dan op een zonnige zondagmiddag in het voorjaar naar het bos te gaan met het hele gezin en daar de vouwwagen even op te zetten. Het is gezellig en zo kom je niet voor verrassingen te staan. Immers eenmaal gedaan weet je hoe alles werkt. 
 • Kies een leuke camping die geschikt is voor vouwwagens en waar de gewenste voorzieningen aanwezig zijn. Bedenk dat de caming geschikt moet zijn voor alle gezinsleden. Zijn er leden die houden van luxe, van de natuur, van schaduw, van water? Etc. Vooraf de wensen inventariseren en daarop de keuze aanpassen voorkomt teleurstellingen.
 • Routeplanning: Plan je route en houd rekening met plekken waar je met de vouwwagen goed kunt rijden. Vermijd indien mogelijk smalle weggetjes. Probeer op tijd op de camping aan te komen zodat je de vouwwagen in het daglicht kunt opzetten.

Op de camping met de vouwwagen

 • Plaatsing: Let op de ondergrond waar je de vouwwagen plaatst. Zoek met zorg de juiste standplaats uit en bekijk goed hoe je de vouwwagen wilt plaatsen. Zorg dat de plek vlak en stevig is.
 • Maak het comfortabel en gezellig, het is tenslotte vakantie. Zorg voor gezellige verlichting en eventueel een paar warme plaids dan kan je ook in de avond gezellig met elkaar voor de vouwwagen zitten. Let bij het opzetten ook op de stand van de zon, ook i.v.m. schaduw.
 • Veiligheid: Sluit de vouwwagen af als je weggaat en laat geen waardevolle spullen achter. Als anderen je spullen meenemen is dat altijd een domper op jouw vakantie dus voorkomen is beter dan genezen.
 • Weer: Houd rekening met het weer. Zorg voor extra zeilen bij regen of een tarp voor schaduw. Maar hou hier vooraf ook rekening mee; neem spelletjes mee en voldoende zonnebrand creme. Denk aan laarzen voor de kinderen. Ligt er een paraplu in de auto?
 • Geniet van de andere omgeving, nieuwe mensen en een andere cultuur. Maar vooral; geniet van elkaar.

Weer terug naar huis met de vouwwagen

 • Hoe jammer dat ook is maar ook aan vakantie komt een einde. Voordat je de camping verlaat is het belangrijk om de kampeerplek netjes achter te laten. Controleer ook goed op verstopte haringen.
 • Eenmaal thuis is het  belangrijk om je vouwwagen na de vakantie goed te onderhouden, zodat je er de volgende keer weer zorgeloos op uit kunt trekken. Dat begint met goed schoonmaken. Begin met het grondig schoonmaken van zowel de binnen- als buitenkant van de vouwwagen. Verwijder vuil, bladeren en eventuele insecten. Zorg ervoor dat de vouwwagen volledig droog is voordat je deze opbergt om schimmel en meeldauw te voorkomen. Controleer het tentdoek op scheuren of beschadigingen en repareer deze indien nodig. Smeer alle bewegende delen zoals scharnieren, wiellagers en de trekhaak.  Controleer de bandenspanning en zet de vouwwagen eventueel op blokken om de banden te ontlasten. Controleer alle verlichting en vervang indien nodig de lampjes. Inspecteer op roestvorming en behandel deze plekken met roestwerende middelen.
 • Berg de vouwwagen op een droge, bij voorkeur overdekte plaats op. Gebruik een ademende hoes om de wagen te beschermen tegen stof en vuil. Zorg voor voldoende ventilatie in de opbergruimte om vochtproblemen te voorkomen.
 • Afsluitend en ter voorbereiding voor de volgende vakantie: Maak een controlelijst voor het volgende gebruik, zodat je niets vergeet voordat je weer op pad gaat. Een goede verzorging na de vakantie zorgt ervoor dat je vouwwagen langer meegaat en je volgende vakantie soepel van start kan gaan.