Tips voor het onderhouden van Je Tweedehands Vouwwagen na aankoop

Tips voor het onderhouden van Je Tweedehands Vouwwagen na aankoop

Heb je het plan om nog geen nieuwe maar wel een tweedehands vouwwagen te kopen? Lees hier dan onze tips.

Een vouwwagen kopen tweedehands is altijd spannend. Ook al is deze dan niet gloed nieuw, en betreft het een tweedehands vouwwagen, voor de spanning en beleving maakt dit niet zoveel uit. De bedoeling van de aankoop is altijd dat je er samen of samen met het gezin heel veel plezier aan gaat beleven en mooie herinneringen gaat maken.

De keuze voor een vouwwagen kopen tweedehands is vaak een slimme en budgetvriendelijke keuze voor kampeerliefhebbers. Wil je lang plezier hebben van de aankoop dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de tweedehands vouwwagen in goede conditie is en blijft. Zeker als het plan is om ook regelmatig met de tweedehands vouwwagen te kamperen in Nederland & België. We weten allemaal dat hier ook de zon schijnt maar dat het in deze landen ook nog wel eens flink kan regenen.

Tip 1: Regelmatig Onderhoud.

Een van de belangrijkste tips is het regelmatig laten onderhouden van de vouwwagen. Het meest handig is om dit te doen na de zomer, zodat de vouwwagen spik en span in de opstal gaat. Onderhoud betreft zowel de technische delen van de vouwwagen als ook het interieur en het tentdoek. Controleer alles zorgvuldig op slijtage, scheuren of andere mogelijke problemen. Smeer bewegende onderdelen. Check rubbers o.a. van de gasleiding. Controleer de banden en vergeet hierbij niet het reservewiel. Zorg voor een goede reiniging na elke kampeer trip, verwijder modder, vuil en insecten. Maak een checklist als het gaat om zaken die je moet controleren alvorens je de vouwwagen opbergt.

Deze checklist is nagenoeg gelijk aan de checklist van voor de aankoop:

  • Controleer de bandenspanning, verlichting en de remmen
  • Controleer de stabilisatoren en scharnieren
  • Controleer het tentdoek
  • Controleer het grondzeil
  • Controleer alle elastieken voor het straktrekken van het tentdoek
  • Controleer het matras
  • Controleer of je voldoende haringen hebt
  • Controleer of er stokken zijn voor een luifel en of deze compleet zijn

Een goede inspectie geeft zekerheid en rust. Bovendien kan een kleine reparatie tijdig uitvoeren aan de tweedehands vouwwagen, voorkomen dat iets een grote reparatie wordt en daarmee een grote kostenpost.

Tip 2: Groot onderhoud

Ga je vaak in Nederland of België op pad met de vouwwagen dan is het verstandig om de vouwwagen bestendig te maken tegen regen. Behandel de naden van het canvas met een waterdicht middel en inspecteer regelmatig op tekenen van lekkage. Dit zorgt ervoor dat je kampeeravonturen niet worden verstoord door onaangename verrassingen tijdens een onverwachte regenbui.

Verder is het aan te raden om de basisprincipes van het smeren van scharnieren, het bijvullen van remvloeistof en het controleren van de accu te leren. Als je dit allemaal zelf kan dan kan je deze taken met enige regelmaat zelf uitvoeren en dan blijft de vouwwagen in goede conditie.

Tip 3: Goed opbergen

Als de schoongemaakte, gecontroleerde en in goede conditie verkerende vouwwagen dan gestald kan worden zorg dan voor een droge, goed geventileerde ruimte tijdens de wintermaanden. Soms zien wij dat de vouwwagen is opgeborgen in de eigen schuur. Dat kan een hele voordelige oplossing zijn op de korte termijn. Immers blijkt dat de schuur in de wintermaanden toch erg vochtig en tochtig is dan kan dit nog wel eens vervelende gevolgen hebben.

Tip 4: Volg de aanbevelingen van de fabrikant

Niemand weet beter wat goed is voor jouw tweedehands vouwwagen als degene die hem gemaakt heeft; de fabrikant. Daarom adviseren wij altijd: Volg de aanbevelingen van de fabrikant met betrekking tot onderhoudsintervallen en overweeg professionele inspecties om ervoor te zorgen dat je vouwwagen altijd in topconditie verkeert. Daarnaast adviseren we ook om altijd op de hoogte te blijven van technische aspecten en ontwikkelingen op het gebied van vouwwagens en natuurlijk ook van de regelgeving, in Nederland, in het land van bestemming en in de landen waar je doorheen rijdt.

Met deze tips ben je goed op weg naar vele jaren van comfortabel en avontuurlijk kamperen met je tweedehands vouwwagen. Veel kampeerplezier!