De beslissing is genomen. Je gaat een vouwwagen kopen, maar geen nieuwe, je gaat op zoek naar een tweedehands vouwwagen.
Dat klinkt als een verstandige beslissing, zeker als je kosten wilt besparen en ook de voordelen van kamperen met een vouwwagen wilt ervaren.
Maar hoe voorkom je dat je een onbetrouwbare of een onveilige vouwwagen koopt. Waar moet je op letten?
Hoe te beginnen
De eerste keuze die je moet maken is waar je de vouwwagen wilt kopen. Ga je voor een betrouwbare tweedehands vouwagen dealer, via de ANWB of de Kampeer en Caravan Kampioen (KCK) of een bij de Bovag aangesloten dealer. Of kies je voor een particuliere aanbieder via een online platform als marktplaats of speurders. Over het algemeen is de aanschafprijs van een tweedehands vouwwagen lager als je deze aanschaft via een particuliere aanbieder maar de particuliere aanbieder biedt geen garantie. Juist het krijgen van garantie kan een belangrijke reden zijn om te kiezen voor een, bij de Bovag aangesloten, dealer.
Een vouwwagen is opgebouwd uit verschillende onderdelen:
- het onderstel met de banden
- het canvassdoek in combinatie met de verschillende uitklapbare onderdelen
- het bed en de systemen (gas, elekrticiteit en water)
De staat van het onderstel en de banden is goed te controleren als de vouwwagen nog is ingeklapt. Let goed op roest en check het profiel van de banden. Vergeet ook niet om het reservewiel te controleren.
Waar je de tweedhands vouwwagen ook gaat kopen, vraag altijd of de verkoper de vouwwagen, het liefst samen met jou, wil opzetten. Pas bij een uitgeklapte vouwwagen kan je het doek goed controleren. Check het doek goed op scheuren en kleine gaatjes. Want ook door kleine gaatjes kan water komen en een vouwwagen die lekt bij het eerste het beste buitje drukt de vakantiepret. Als het canvas beschadigd is, is een vouwcamper vrijwel nutteloos tenzij je het doek laat repareren, maar realiseer je dat dit kostbare reparaties zijn. Controleer ook goed op vlekken; meeldauwvlekken en schimmelplekken komen zeer vaak voor bij de overgrote meerderheid van oudere vouwcampers. En hoewel er van allerlei middeltjes op de markt zijn om deze vlekken te behandelen leert de ervaring dat deze vlekken zeer hardnekkig zijn.
Als de vouwwagen eenmaal staat is het ook zaak om het bed en de systemen te controleren. Bekijk goed het matras. Een matras met een kuil en/of vieze (schimmel)plekken is niet aantrekkelijk. Op zich hoeft een slecht matras de koop niet in de weg te staan want een nieuw matras is zo gekocht maar realiseer je wel dat dit weer boven op de aanschafprijs van de tweedehands vouwagen komt. Vraag de verkoper om even het gas, de electriciteit en het water aan te sluiten. Doet de verkoper hier moeilijk over wees dan alert. Want ook hier geldt dat het allemaal, indien het niet werkt, te repareren is, maar dat dit te allen tijde extra kosten met zich meebrengt.
De prijsonderhandeling
Als de vouwwagen in goede staat is en je een goed gevoel hebt bij de verkoper, begint het onderhandelen over de prijs. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de marktwaarde van het door jou geselecteerde type vouwwagen. Mochten er gebreken zijn informeer dan naar de kosten voor reparatie, dit zijn goede argumenten om een lagere prijs te bedingen. Laat de verkoper subtiel weten dat je ook nog een andere vouwwagen op het oog hebt en dus nog twijfelt. Zet je emoties tijdens de prijsonderhandeling even opzij en wees ook eerlijk over je budget. De verkoper kan je de deal ook gunnen en daarom meegaan met jouw prijs.
Mocht je de tweedehands vouwwagen kopen bij een dealer dan is het ook een optie om niet te onderhandelen over de prijs maar over extra accesoires, een langere garantieperiode of extra onderhoudsproducten.
Maar bij prijsonderhandelingen geldt altijd: laat je niet onder druk zetten om snel te beslissen. En bedenk, een lage prijs geeft enkel plezier bij het afrekenen, een kwalitatief goed product geeft plezier gedurende de gehele gebruiksduur.
Soms kun je een schitterend koopje krijgen als je een vouwcamper koopt, vooral tijdens de wintermaanden of buiten het seizoen. Maar bedenk je wel dat als 'het te mooi is om waar te zijn', dan is dit in het algemeen ook zo.
Bezoek onze showroom voor meer informatie over vouwwagens kopen