Wilt u een vouwwagen kopen?

nieuwe vouwwagen kopen

Het kopen van een vouwwagen is een grote gebeurtenis, het is immers voor de komende jaren uw vakantie. Een nieuwe vouwwagen of toch een 2e hands vouwwagen. Een vouwcaravan, tenttrailer of een klassieke vouwwagen.

Maak duidelijk een keuze voor het zoeken naar een vouwwagen begint. Welke eisen stel je aan je vakantie. Moet het makkelijk op te zetten zijn? Is een kuipgrondzeil gewenst?  Hoeveel ruimte heb ik nodig? Dit zijn allemaal belangrijke vragen bij het kopen van een vouwwagen.

Nieuwe vouwwagen kopen

Een nieuwe vouwwagen is niet altijd goedkoop. De prijzen liggen grof weg tussen de €5.000 voor een Jamet vouwwagen en de €17.000 voor een Holtkamper tenttrailer en Aart Kok vouwwagen. Daar tussen bevinden zich nog vele alternatieven die kwalitatief niet onder doen voor de duurste vouwwagens.

Tweedehands vouwwagen kopen

Het kopen van een tweedehands vouwwagen is financieel gezien misschien voordeliger. Maar het gezegde gaat goedkoop is duurkoop. Vaak zijn deze vouwwagens al flink wat jaren gebruikt. De jong gebruikte vouwwagens zijn vaak nog aardig geprijsd. Zeker de kwaliteits vouwwagens als Smitveld, Holtkamper en Aart Kok. Deze vouwwagens zijn vaak maar iets goedkoper dan een nieuwe. Populaire merken zoals Combicamp en Roadmaster worden vaak aangeboden.

Verschillende modellen vouwwagens

Elke vouwwagen heeft een eigen manier van opzetten. De een lijkt op een stormtent zoals Smitveld. De ander meer op een ouderwetse bungalow tent. Een snelle opzetter heeft weinig losse stokken en haringen. De Smitveld vouwwagen heeft bijvoorbeeld maar 4 losse stokken en rond de 20 haringen nodig voor de hele vouwwagen. Over het algemeen zijn er twee hoofdgroepen vouwwagens de lengte klapper en de breedte klappers.

Wat is de makkelijkste vouwwagen

Ook hier in verschillen de tenttrailers van elkaar. De meer klassieke modellen zijn vaak wat lastiger op te zetten. Deze hebben veel losse stokken, een los grondzeil en heel veel haringen. Bij een Smitveld vouwwagen zitten de stokken vast aan de tent. Dit scheelt veel uitzoek werk en maakt het opzetten een stuk makkelijker. Wat voor jou de makkelijkste vouwwagen is is zeer persoonlijk.

Lengte klappers

Enkele voorbeelden zijn de Smitveld Ruebist, Combi Camp Easy en de Aart Kok Zambezi. Deze vouwwagens zijn snel op te zetten en de hoofdslaapplaats ligt op of in de wagenbak.

Breedte klappers

Het woord zegt het al. De vouwwagen klapt naar de zijkant uit. Zoals de Smitveld Lodgist of een Campooz Fat Freddy. Binnen deze groep zijn er een tweetal vouwwagen types: de symmetrische vouwwagen en de Asymmetrische vouwwagen.

Symmetrische vouwwagens

Bij dit type klapt de vouwwagen symmetrisch uit, naar beide kanten een bed. Enkele voorbeelden zijn de Smitveld Lodgist en Aart Kok Kariba, Aart Kok Kampala.

Asymmetrische vouwwagens

Asymmetrische vouwwagens klappen maar naar een zijde. Deze “zijklappers” hebben een bed dat vaak op de wagen is geplaatst. Voorbeelden zijn de Holtkamper Kyte, Holtkamper Cocoon, Combi Camp Valley en Campooz Lazy Jack.

Met deze informatie wordt het kopen van een vouwwagen een stuk minder moeilijk. Let goed op alle details als u een tweedehands vouwwagen gevonden heeft. Laat deze meteen goed nakijken door een vouwwagenspecialist, dit voorkomt problemen in de toekomst.

Vouwwagen kopen checklist
 • Hoeveel personen gaan er mee op vakantie?
 • Wil ik een kuipgrondzeil hebben?
 • Hoe lang wil ik bezig zijn met opzetten?
 • Wat wil ik maximaal uitgeven aan mijn vouwwagen?
 • Is er een mooie tweedehands vouwwagen te koop?
 • Is er een mooie nieuwe vouwwagen te koop?
 • Waar kan ik de vouwwagen stallen in de winter?
 • Wat kost een verzekering? Wil ik een verzekering?
 • Wil ik eerst een vouwwagen huren voor dat ik een vouwwagen koop?
 • Wat is de makkelijkst vouwwagen voor mij?
 • Hoe makkelijk is deze vouwwagen op te zetten?

Verschillende vouwwagen merken

3DOG camping Coleman Holtkamper Roadmaster
Aart Kok Tenttrailers Combi-camp Impact Camp Scout
Alpenkreuzer Conway Jamet Smitveld
Cabanon Erka La Boheme Trigano
Camp-let Europa Camper Mecinor Sunncamp
Campooz Fleetwood Raclet Walker
Comanche Gerjak-Tago Nimrod Zambezi